Despre cosurile de fum

Cosul de fum este un element foarte important in functionarea corecta a unui șemineu. Inainte de a construi un cos de fum si a va gandi la amplasarea șemineului studiati care este orientarea casei dumneavoastra fata de vanturile dominante, in functie de caracteristicile fiecarei locatii.

Evitati ca iesirea fumului sa fie intr-o zona de suprapresiune sau turbulente. Diametrul cosului de fum se stabileste in functie de tipul șemineului, pe lemne (cu focar cu geam sau cu foc deschis) sau pe gaze. Pentru focarele de șemineu cu geam, diametrele pot varia intre 20 si 30 cm (la interior). Sectiunea cosului trebuie sa fie uniforma pe toata inaltimea, suprafata interioara trebuie sa fie lisa si de preferat rotunda, iar inaltimea cosului nu poate fi mai mica de 4 m.

Daca casa este intr-o zona cu vanturi puternice trebuie construit un capac special (palarie) care sa diminueze aceste neajunsuri. Este de preferat ca un cos de fum sa fie in interiorul casei sau daca se amplaseaza exterior, se izoleaza foarte bine. Trebuie evitata amplasarea cosului in apropierea materialelor lemnoase din acoperis.

Este dificil de stabilit sau de recomandat un tip de cos de fum, precum si diametrul si inaltimea lui. Acestea se stabilesc, de regula, la fata locului in functie de șemineul dorit.

Cosul de fum se monteaza, de regula, inainte de executarea acoperisului, evitand neplacerile provocate de strapungerea ulterioara a acoperisului.

Nu neglijati niciun aspect privind amplasarea si alegerea cosului de fum, deoarece se reflecta ulterior in buna functionare a șemineului. Cel mai interesant caz a fost atunci cand cosul de fum existent era amplasat la circa 3 m in fata șemineului; am gasit atunci o solutie, insa trebuie evitate astfel de situatii.

Șeminee.ro va poate oferi consultanta si cosuri de fum de firma, inclusiv montajul cosului.

Mai multe despre șeminee.
Mai multe despre exploatarea șemineelor.