Focul - un miracol - de care omul a fost preocupat inca din cele mai vechi timpuri. In China Antica, Imparatul Galben, in Tratatul Clasic afirma ca: Cele 5 Activitati Elementare ale Lemnului, Focului, Pamantului, Metalului si al Apei cuprind toate fenomenele din natura (deschidem o paranteza si observam cu usurinta ca un șemineu intruneste toate aceste elemente). Pentru oameni, stapanirea focului si aducerea lui in locuinte a fost un pas urias.
Șemineul s-a construit la inceput in Imperiul Roman fiind un privilegiu al clasei bogate. Șemineele erau confectionate din piatra naturala care din cauza temperaturilor inalte trebuiau schimbate foarte des. Dupa aparitia turnarii fierului, s-a produs o schimbare in tehnica constructiei șemineului. Au aparut placile pentru șemineu care erau montate in spate ca sa protejeze peretele. Designul acestor placi a fost perfectionat constant. Astazi se gasesc o multitudine de modele cu o tematica diversa cum ar fi motive mitologice, istorice, florale etc. In mod normal un șemineu cu foc deschis ar trebui sa cuprinda o astfel de placa.
Unul din cei mai vechi constructori de șeminee este considerat Vincenzo Scammozzi (1552 - 1616). El este cel care a descris trei tipuri de șemineuri:
Unul din cei mai cunoscuti fauritori de placi pentru șemineuri a fost Philipp Soldon, care lucra la manastirea Haina si care a fost recunoscut ca un maestru al placilor de șemineu. Cea mai cunoscuta se numea "Das jüngste Gericht" si avea dimensiunile de 60 x 60 cm. In Franta, placile de șemineu se numeau "Contrefeu", iar in Anglia poarta denumirea de "Fireback".
In 1620, maestrul francez Louis Savot a dezvoltat un nou concept: circulatia aerului cald in interiorul șemineului - principiu care se foloseste si astazi. In 1813, Brochet in Paris a patentat un nou tip de șemineu in care erau montate trei tuburi care conducea aerul cald in camere.
In Palatul Mogosoaia construit de Constantin Brancoveanu, puteti admira niste șeminee superbe, functionale. Marimea lor este apreciabila, iar frumusetea si iscusinta cu care au fost construite te lasa mut de uimire. Astazi șemineele se fac din orice material pe care il ai la indemana: piatra de rau, piatra de munte, calcar, marmura, granit, caramida, lemn, rigips ignifug etc.
Mai multe despre șeminee.
Mai multe despre exploatarea șemineelor.