Interviu despre șeminee

Cum se procedeaza de obicei pentru a construi un șemineu?

De obicei totul incepe cu un simplu telefon sau un email ca un prim pas. Clientul alege un model de pe galeria foto sau ne trimite un desen, ii comunicam pretul, stabilim un termen, mergem si il executam.

Chiar asa simplu?

Ce v-am spus este pentru un caz ideal. De obicei, la fata locului situatia este mai complicata. Fie nu exista un cos de fum sau spatiul este inadecvat pentru un anumit tip de șemineu, ori cosul de fum are un diametru necorespunzator pentru un anumit șemineu, sau alte situatii.

Cum ar trebui stabilita amplasarea cosului de fum?

Ne cauta clientii inca din faza de proiect si ii ajutam sa ia decizia corecta in ceea ce priveste cosul de fum, șemineul etc. Pozitia cosului se stabileste in functie de arhitectura si structura casei, tipul de șemineu, vanturi dominante, buget s.a.m.d. Cele mai bune solutii se gasesc la fata locului.

Ce se intampla daca casa este deja locuita? Care sunt neajunsurile?

Daca casa este anvelopata cel mai putin deranj il face instalarea unui cos din inox - dar nu-i obligatoriu. Putin deranj, putin praf, dar totu-i trecator, beneficiul ramane.

Ce tipuri de șemineuri executati?

In functie de combustibil: pe lemne, pe gaze, pe peleti, electrice, bioetanol.

Care sunt tipurile de șemineuri pe lemne?

As incepe cu cele traditionale cu foc deschis fara geam in fata. Acestea sunt construite mai mult pentru frumusetea focului decat pentru caldura. Nimic nu-i mai placut si mai linistitor in zilele friguroase decat sa stai in fata focului, sa depeni amintiri si sa savurezi un vin fiert.

Este recomandat sa fie amplasate in spatii mai generoase precum cluburi, restaurante, livinguri... Șemineul cu foc deschis pare o constructie simpla, dar nu-i chiar asa.

Pana in 1944 Romania a avut o oarecare traditie in șemineuri creata in special de mesteri italieni mai ales in perioada interbelica. Am vazut un șemineu la biblioteca Mihail Sadoveanu din Bucuresti de care am fost foarte impresionat. Executat din marmura, foarte frumos lucrat, excelent lustruit, sigur construit de italieni. M-am uitat mult la el incat m-a intrebat doamna bibliotecara ce s-a intamplat...

Oricum am avut ocazia sa reabilitez citeva șemineuri construite inainte de al doilea razboi mondial de la care am tras concluzia ca atunci ca si acum, mai ales pe partea tehnica, exista mesteri si mesteri. Am avut si acum posibilitatea de a reabilita unele șemineuri construite dupa ureche. Unora le-am putut da viata, in timp ce alte au trebuit daramate. De asta spun ca șemineele cu foc deschis sunt șemineuri pretentioase la care conteaza foarte mult cosul de fum, peretele si spatiul in care este amplasat, deschiderea si multe altele.

Pot spune ca traditia in șemineurile cu foc deschis a fost dusa pina in 1989 de cativa mesteri priceputi! De exemplu, domnul Bunescu, de la care am invatat multe spiluri. Adevarat, mai mult "furate", pentru ca meseria, de cand e lumea, se fura. Șemineurile cu foc deschis au evoluat in pas cu moda, tehnologia si cerintele pietii.

De exemplu, un șemineu cu foc deschis construit din piatra, otel sau fonta, care pe langa faptul ca incalzeste si te poti bucura de confortul si placerea unui foc perfect stapanit, poti in caz de nevoie sa faci un gratar sau sa fierbi un vin sau o tuica ori de ce nu, sa stii ca in caz de forta majora (curent, gaze) poti iesi onorabil dintr-o situatie neprevazuta. Vedeti șemineul cu foc deschis Sinaia.

Valabil bineinteles pentru un lucru bine facut si un anumit model de șemineu.

Cititi continuarea in pagina 2