Interviu despre șeminee, partea a doua

continuare de la pagina 1

Care ar fi cateva avantaje si dezavantaje intre șemineele cu foc deschis si șemineele cu focar cu geam in fata?

Consumul de lemne, siguranta in exploatare, puterea de incalzire, pretul, sunt in favoarea celor dintâi.

Cu ce firme ati lucrat pana acum?

Putem aminti cateva - Auer, Deville, Diavach, Dovre, Chazelles, Edilkamin, Fabrilor, Filipe, Seguin, Steko, Supra s.a. La ora actuala pe piata romaneasca de șeminee si-au facut loc multe firme din Europa si nu numai.

Care ar fi criteriile ca sa ne alegem un șemineu?

In functie de spatiul pe care vrem sa-l incalzim si locul unde pozitionam șemineul alegem – puterea, forma si dimensiunile focarului si a șemineului. Un alt criteriu este bugetul repartizat pentru șemineu. Avem șeminee pentru orice buget cum ar spune un prieten de-al nostru.

Ce operatiuni presupune executia unui șemineu?

In primul rand lucrari de pietrarie (prelucrare marmura, granit, piatra), zidarie, rigips etc. pentru șemineurile care se fac pe comanda. Pentru șemineurile de catalog care sunt executate in Franta sau in alta parte presupune doar indemanare si cunostinte temeinice de instalare. Instalarea in acest caz este una rapida care poate dura 1-3 zile in functie de modelul si complexitatea șemineului.

Cat de importanta este pregatirea profesionala a meseriasilor in realizarea unui șemineu?

Executia unui șemineu presupune meseriasi cu experienta si nu numai. Ma refer mai ales la șemineurile unicat, personalizate, care sunt executate de cele mai multe ori la fata locului si pentru care trebuie un anumit simt al proportiilor, artistic, cromatic etc. Unele modele la prima vedere par simple de executat. Daca constructia șemineului are succesul scontat, șemineul place, functioneaza bine si mai ales proprietarii sunt incantati atunci totul este OK. Ce te faci insa daca la aceste aspecte pot fi unele mici probleme menite, nu-i asa, sa creeze oarece tensiuni nedorite si deloc placute? De aceea va spun ca fiecare aspect este important, ca experienta profesionala, dorinta si mai ales putinta sunt foarte importante. Unele șemineuri sunt intr-adevar foarte greu de executat, cu multe capcane. Sunt foarte importante proiectarea si inceperea șemineului tinand cont de toate particularitatile spatiului destinat constructiei șemineului, punerea de acord cu beneficiarul, concentrarea si motivatia mesterilor. Prelucrarea marmurei si a pietrei tine de latura artistica. Uneori ramai uimit de lucrurile extraordinare care pot iesi dintr-o bucata de piatra care la prima vedere crezi ca nu valoreaza prea mult. Bine, nu orice piatra, vorbim in general de o roca calcaroasa care se poate ciopli, sculpta, scapita etc. Lucram mai mult cu piatra romaneasca sau bulgareasca. Fiecare cu particularitatile ei. Ar trebui mai mult apreciata munca manuala, traditionala, care da pietrei o valoare de unicitate aparte. Oricum pietrarii capabili sa ciopleasca cu succes o bucata de marmura sau de piatra sunt din ce in ce mai putini iar din urma nu prea vine nimeni. Marmura Bucuresti, intreprinderea care era o pepiniera de pietrari iscusiti, e deja istorie.

Care sunt noutatile in ceea ce priveste focarele moderne cu care sunt dotate șemineurile?

Focarele sunt pentru toate gusturile. Focarele pe lemne se diferentiaza prin putere calorica (kw), marime si prin forma usii: semirotunda, prismatica, dreapta etc. Ele sunt deja cunoscute, de aceea nu insist. Ca o noutate de luat in seama sunt focarele cu gazeificare. Gazeificarea nu este un concept nou dar la noi a patruns doar de cativa ani. Voi face o mica incursiune in ceea ce inseamna aceste focare. Ele au aparut atat din dorinta de a mari randamentul focarelor, dar si din dorinta de a respecta mai mult natura. Prin ardere, lemnul degaja o cantitate de fum si de gaze poluante si nefolositoare. Focarele cu gazeificare tocmai acest neajuns il rezolva. Pe scurt, facand o caracterizare simpla, focarele cu gazeificare au imbunatatiri ingenioase, cum ar fi peretii dubli prin care aerul este canalizat si preincalzit pana la intrarea in focar si care contribuie la autoaprinderea gazelor care se degaja din lemn. Spectaculos, la un moment dat, flacara se ridica deasupra lemnelor si danseaza fermecator. In acest mod lemnul se valorifica mai bine, atmosfera ramane mai curata, iar dumneavoastra beneficiati de un șemineu modern, util si placut. Șemineele cu acest tip de focar sunt putin mai pretentioase in sensul ca nu pot fi instalate chiar oriunde si oricum.

Cititi continuarea in pagina 3 (ultima pagina)