continuare de la pagina 2
Operatiune foarte dificila, care ar presupune cunoasterea de catre client macar a principiilor de baza despre cum functioneaza un șemineu, a avea un cos de fum corespunzator si un spatiu adecvat pentru șemineul dorit. Discutia la fata locului pentru a vedea spatiul (marime, forma, dimensiuni), cosul de fum (diametrul, inaltime, amplasare) si a stabili de comun acord modelul, forma, materialele, dimensiunile si culorile sunt foarte importante. Tinand cont ca un șemineu nu este chiar ieftin parca ne-am dori sa facem un lucru bun, util si placut din prima incercare. Va spun ca parca fiecare șemineu pe care l-am instalat intr-o casa este ca o lectie si tot mai e ceva de invatat. Materialele din care sunt construite acum unele modele de șemineu (cum ar fi, de exemplu, modelele de șeminee Maya, Melissa, Hurem, Mark sau Kim) se gasesc in culori deosebit de frumoase, pe nuante de albastru, verde, rosu s.a. sau in culori aproape imposibil de definit asa cum doar natura poate crea!
Pentru modelele de șemineu din catalog care sunt fabricate in Franta procedura este mai simpla intrucat dimensiunile si culorile sunt in mare parte identice cu cele din catalog. Oricum, si in acest caz, toate detalile se stabilesc de regula tot la fata locului.
Partenerii si prietenii nostri din Franta ne tin la curent cu noutatile ce apar in domeniu. Trainingurile la care suntem invitati periodic sunt foarte importante si instructive. Ca o noutate avem șeminee si sobe pe peleti care sunt spectaculoase. Soba se alimenteaza o data pe zi, iar șemineul la cateva zile. Au un design modern, sunt complet automatizate, au senzori de siguranta, telecomanda, timer etc. O solutie excelenta pentru a incalzi un spatiu destul de generos.
Cele din catalog, 1-3 zile, iar cele construite de noi putem vorbi de o medie de 3-5 zile in functie si de model, distanta, vreme etc. Oricum, in functie de model, se stabilesc dinainte perioada, timpul de executie etc.
Cosul de fum este tot atat de important ca si șemineul insusi. Din pacate, in general nu se pune mare accent pe cosul de fum, ceea ce poate avea repercusiuni atat asupra sigurantei in functionare cat si asupra functionarii propriu-zise a șemineului. Pentru o treaba facuta bine, cosul de fum se monteaza inainte de montarea acoperisului si este bine sa intrebati un specialist inainte de a purcede la treaba. Intr-un fel sau altul, orice tip de cos isi face datoria, dar probleme mari pot aparea atunci cand mai ales din neglijenta sau nestiinta se autoaprinde. Temperatura in acest caz poate ajunge cam la 1000 de grade. Neajunsurile la un cos de fum se vad in timp si uneori destul de tarziu sau prea tarziu! Sunt cativa factori care influenteaza negativ functionarea si autoaprinderea unui cos de fum.
Un factor sunt si lemnele necorespunzatoarea. Poate ca nu este prea bine spus "necorespunzatoare". In fond, folosim ceea ce avem. Dar daca aveti posibilitatea sa alegeti, atunci alegeti lemn de esenta tare, preferabil fara coaja groasa, cum ar fi fag, carpen etc. Lemnul de proasta calitate precum si alte materiale (motorina, plastic), impreuna cu alti factori contribuie la depunerea unui strat de gudron, asemanator cu asfaltul, in interiorul cosului de fum. Acest strat are o consistenta destul de dura, care nu se desprinde cu usurinta si care colmateaza treptat cosul de fum. Daca considerati ca aveti un cos de fum necorespunzator, puteti merge pana la refacerea lui completa. Niciodata nu este prea tarziu si este mai bine sa previi. Despre tipul de cos, amplasament, inaltime, diametru, putem discuta daca ne sunati sau ne scrieti, ori ne intalnim la fata locului.
Cam jumatate din aceste situatii au avut rezolvare, dar va puteti astepta la un oarecare deranj.
Interviu cu Costin Ghervan, manager general Șeminee.ro
14 februarie 2014
Contactati-ne la 0722 640 295 sau e-mail office@semineeas.ro pentru consultanta personalizata.